Saturday, July 31, 2010

Mengapa harus bersedih...? Mengapa harus takut...?


sahabatku.. benar janji2 Allah.. Dia tlh menentukan sesuatu.. sesuatu yg terbaik utk kita tanpa kita sedarinya.. yang hilang tidak bermakna ia binasa.. yg pergi bkn bermakna kita hilang segala2nya. cuba kita renungkn… kalau kita ukur.. banyak mane sgt la yg Allah ambil dibandingkn dgn banyak mane yg tlh Dia beri pd kita..

Firman Allah:

“kalau kita cuba hitung nikmat Allah, nescaya tdk akn terhitung bnyknye”(ibrahim 14:34)

Lgpn sahabatku.. yg Allah ambil tu pn bknnye hak kita.. bknnye milik kita… semua tu hny la pnjaman semata drNya. sedar la kita semua xpny apa2.. hny seorang pengembara.. pengembara yg mencari jalan pulang..

tny la pd diri.. bila musibah menimpa, knp harus bersedih? knp harus kecewa? padahal Allah hny tarik sikit je dr kurniaanNya. bukan ke itu petanda yg Allah mungkin akn menggantiknnya dgn sesuatu yg lebih baik lg..?

“berlapang la dada kpd Allah, Yakinlah bhw Allah tlh menentukn sgalanya.. ”

masaalah besar yg harus kita bimbangkn, yg patut kita takutkn adalah… berdepan dgn hasutan syaitan dan iblis.. syaitan yg sntiasa mengajak kita utk melakukn kejahatn.. syaitan yg sntiasa mngajak kita utk mlakukan maksiat… itu adalah yg patut utk diriku dn juga sahabat2ku takutkn.. patut utk kita bersedih malah lebih lagi sekiranya kita hanyut dlm perjuangan jihad seorang pengembara di muka bumi ini.. mujahadatun-nafs

iblis tlh bersumpah dgn Allah SWT bhw dia akn mengganggu bani Adam.. dia akn menggoda bani Adam… dia akn menyesatkn bani Adam… mereka akn berterusan utk melakukannya scr berterusan.. ini adalah masalah sebenar yg prlu kita hadapi..

sahabatku.. adapn masalah lain yg kita hadapi anggap la ia hny asam garam sebuah kehidupn seorng pngembara.. sbg penyeri.. sbg perencah untuk menyempurnakan hidup kita.. yg kelak akn mematangkn jiwa kita.. akal kita dan jgk peribadi kita..

supaya kelak diriku dan jgk sahabat2 seperjuanganku menjadi manusia yg lebih tenang dlm menghadapi apa jua rintangan dan ujian drNya.. berusaha dan yakin la.. serahkn sgalanya pd Allah.. sesungguhnya hny Allah jua yg Maha Menentukn..

wslm


No comments: